2016-10-03 14.34.23.jpg

In 2014 hebben een aantal buurtbewoners een samentuin opgestart aan het Zusters-der-Armenplein in Antwerpen-Noord. De 'Verborgen Kloostertuin' is gelegen vlakbij het De Coninckplein. Begin 2017 werd aan en in een oude zeecontainer een kippenhok gebouwd. De ‘Spilkiekes’ zullen leven van voedselafval van buurtbewoners, het dienstencentrum, naburige winkels en restaurants. Bewoners kunnen ook snoeiafval brengen. Alles wordt samen verwerkt tot compost die later in de samentuin kan gebruikt worden. We starten met 5 kippen. Een 10-tal buurtbewoners delen een beurtrol om ervoor te zorgen. Over 2 jaar zullen op die manier honderden kilo's groenafval omgezet zijn in eersteklas kippenvlees en verse groenten.

De spilkiekes willen de herintroductie van kippen in de stad van morgen onderzoeken en werkt enkel met overschotten, zoals vroeger bij de boer. We voorzien kippen in de stad als afvalverwerker, vriend en helper.

Spilkiekes ruimen niet alleen ons afval op, ze zorgen ook voor een zichtbare verduurzaming op straat. Ze werken als lijm tussen mensen, organisaties, ondernemers, ambtenaren, politici en zorgen voor meer natuur in de stad. Het idee is geïnspireerd op de 'Spilvarkens' in Gent.

De spilkiekes zijn het resultaat van een samenwerking tussen heel diverse mensen en organisaties. In eerste instantie danken we alle buurtbewoners voor al hun steun, de Verborgen Kloostertuin (Marietje, Fleur, Aliye, Marthal, Ludo, Sarah, Emiel, Mo, ...), Sarah Goossens (architecte), district Antwerpen (Tom Van den Borne, Hanne Bastiaens), Ecokot (Killian Price), Samentuin Wasserette (Dimmen, Ingrid, Caroline, ...), Stadslab 2050 (Gert Van der Mosten, Greet Nulens), Woonhaven (Rachelle Brouns), Zorgbedrijf (Peter Leysen), Buurthuis deBuurt (Marleen, Eric, Gina, Jef, Franky,Paula, Bing, Wangpo, ...), Fundament (Benjamin De Bruyn, Michel Zaalblok, Herman Debleser, Peter Debeul), Soepmie (Mieke Dumortier), CAW (Tessa Verschure), Het Spilvarken (Nathalie Snauwaert), stad Antwerpen (Luc De Rooms, Frank Deijnckens, Katrijn Apostel, Karel Olbrechts,...), WOTEPA (Jochen Vandeneynde), Samenlevingsopbouw Antwerpen stad (Patrick Vinck), Antwerps samentuinnetwerk, Vlaamse Ruimtelijke Planners (Koen Raeymaekers),... Samen stad maken!