In 2014 hebben een aantal buurtbewoners een samentuin opgestart aan het Zusters-der-Armenplein in Antwerpen-Noord. De 'Verborgen Kloostertuin' is gelegen vlakbij het De Coninckplein. Begin 2017 werd aan en in een oude zeecontainer een kippenhok gebouwd. Ondertussen is er ook een buurtcompostering, tuinbib, een voedselbos (in wording), vlierbloesemsiroop,… U kan ons best via Facebook volgen.


Zusters-der-armenpark

verborgenkloostertuin.jpg

Zusters-der-Armenpark

Een nieuw ecologisch en eetbaar buurtpark van en voor Antwerpen-Noord

 

Wij dromen van een nieuw buurtpark van en voor Antwerpen-Noord. We stellen voor om de naam van het Zusters-der-Armenplein te veranderen in Zusters-der-Armenpark. En om de buurtbewoners, sociale huurders, senioren, kinderen, … een sterke regierol te geven in het beheer van dat nieuwe buurtpark. Om dat beheer door de buurt haalbaar te maken, stellen we voor om het als een eetbaar voedselbos te gaan benaderen volgens de principes van permacultuur. Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Met veel notenbomen, fruitbomen, takkenwallen, kruiden, maar ook spilkiekes, spilvarkens, waterrecuperatie, … Mits een goede samenwerking met alle partners maken we de komende jaren van het plein samen een buurtpark. We maken samen een nieuw soort beheerplan incl. een nieuw soort beheersovereenkomst op dat we samen tegen 2024 willen realiseren. Dat kost het district en de stad niets. Er moet enkel meer tijd geïnvesteerd worden in betere samenwerking.

Het buurtpark kan vervolgens fungeren als een soort buurtplatform van waaruit allerhande nieuwe groen, blauwe, circulaire, commonsinitiatieven voor 2060, mijn buurt georganiseerd worden.

 
 

Tuinbib

tuinbib.jpg

In de loop der jaren, hebben we heel wat tuinmateriaal (spades, rieken, harken, kruiwagen, hakselaar, snoeischaren, …) verzameld, incl. een bakfiets. Dat materiaal wordt steeds vaker spontaan uitgeleend aan buurtbewoners. We dromen van een groenere buurt. We zullen dus ook vaker goed tuingereedschap incl. buurtbakfietsen nodig hebben om onze buurt/tuin/park te onderhouden. We hopen om op termijn een kleinschalige ‘tuinbib’ te kunnen organiseren in de buurt, een soort uitleendienst die werkt zoals een bibliotheek (dus niet zoals een huurbedrijf met een kost per ontleend werktuig). Het uitlenen is gratis, maar wij verwachten in ruil een ‘vriendendienst’. We hebben zelf enorm veel ‘tuinklusjes’ die opgeknapt kunnen worden. Wij kunnen altijd heel veel helpende handen en hoofden gebruiken. Win-win!

Heeft u goed tuingereedschap dat u zelf nauwelijks gebruikt, laat het ons weten! Het is al handig om te weten wie welk gereedschap heeft en dat wil delen. Dat kan ook gewoon bij u thuis blijven staan. We kunnen er in ieder geval veel mensen in de buurt blij mee maken!

Om dit projectidee optimaal te kunnen organiseren hebben we extra vrijwilligers en sterke ondersteunende partners nodig (Peerby, Hoplr, Give a day, Groendienst, Manus, Werkhaven, Materialenbib/Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, Circuit/De Kringwinkel, stad/district Antwerpen, Stadslab 2050, Zorgbedrijf, Woonhaven, Stadsakker,…). Dank alvast voor jullie steun!

Buurtcomposteren

 
buurtcomposteren.jpg

Composteren is een gemakkelijke, ecologische manier om uw tuin- en keukenafval kwijt te raken. Dit kan u zelf thuis, maar u kan het ook samen met uw buren doen. Met behulp van onze Spilkiekes verwerken we samen uw/ons groenafval voor inwoners van Antwerpen-Noord. 

Enkele voordelen:

  • Afval wordt gerecycleerd en komt op een nuttige, milieuvriendelijke manier terug in de natuur. Het geproduceerde compost gebruiken wij voor onze samentuin.

  • Buurtcomposteren is sociaal. Buren leren elkaar kennen en werken samen aan een ecologisch buurtproject.

  • Het GFT-afval moet niet ver meer getransporteerd worden, waardoor de CO2-uitstoot daalt.

  • Deelnemers kunnen hun GFT-afval kwijt wanneer ze willen en hoeven het niet meer in huis te bewaren. Zo vermijden ze geuroverlast.

  • Het is een besparing: wie meedoet, moet geen groene GFT-zakken meer aankopen.

Hoe werkt het?

Koen legt het u graag persoonlijk uit (koenwynants(at)hotmail.com). Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. U kan lid worden van het Verborgen Kloostertuin collectief. Hiermee krijgt u volledige toegang tot onze spilkiekes (incl. verse eitjes), tuinmaterialenbib, compostbakken, buurtbakfiets, … U kan wekelijks al uw ongesorteerd groenafval achter laten bij de spilkiekes. De Spilkiekes eten op wat niet of moeilijk composteerbaar is (bvb. bereid voedsel, vlees, vis, …). Wekelijks wordt alles gereinigd, verplaatst naar de compostbakken. U kan bij ons eventueel snoeischaren etc. lenen incl. een bakfiets voor transport van uw groenafval.

  2. U wordt geen lid van het Verborgen Kloostertuin collectief. U sorteert het composteerbaar materiaal en laat dat achter in onze compostbakken. Altijd handig en fijn om Koen te verwittigen. Voor snoeiafval maakt u een afspraak met Koen. Zie ook de instructies hieronder.

buurtcomposteren instructies.jpg

Lange termijn visie (strategisch meerjarenplan)

Op termijn zien we op wijkniveau een aantal hubs ontstaan waar op buurtniveau gesamentuind, gecomposteerd, geïmkerd, … wordt. Voor Antwerpen-Noord zien we momenteel al 6 concrete locaties (samentuin buurthuis de buurt, Verborgen Kloostertuin, Samentuin Seefhoek, Damhof, samentuin Stuivenberg (wellicht voor najaar 2019), samentuin Sint-Maria (Lange Congostraat), Soeptuin centrum de wijk). In ons strategisch meerjarenplan staat dat we tegen 2024 alle groenafval van de wijk Antwerpen-Noord lokaal gaan verwerken en omzetten naar diverse groenten, fruit, eieren, kippen, …