Het spilkippenhok onderhouden en schoonmaken

Het spilkippenhok vraagt om onderhoud en een wekelijkse korte schoonmaakbeurt. Maar hoe reinig je het hok en waar moet je op letten?

Waarom is hygiëne belangrijk in het spilkippenhok?

Hygiëne in het kippenhok is heel belangrijk voor de gezondheid van je hoenders. Vuil trekt allerlei ongedierte aan en is een aanslag op het immuunsysteem van je pluimvee. Bovendien zijn kippen propere dieren en voelen ze zich een stuk gelukkiger in een schoon verblijf. We willen tenslotte geen overlast creëren voor de buurtbewoners van het Zusters-der-Armenplein.

Hoe vaak maak ik het kippenhok schoon en hoe onderhoud ik het?

Doe dagelijks wat onderhoudsklusjes in het kippenhok en geef het wekelijks een schoonmaakbeurt. Krab iedere dag de mestplank af en haal uitwerpselen uit de ren. Doe alles in de achterste composbak. Vermeng alles onder elkaar. Schrob wekelijks de voeder- en drinkbakken, zitstokken en klimtoestellen. Check dan ook meteen of de bodembedekking aan vervanging toe is. Legnesten maak je in de zomer maandelijks schoon, in de winter tweemaandelijks. Hennen houden er niet van wanneer we teveel rommelen met hun legplaatsen.

Hou ook rekening met de wanden van het nachthok. Zijn die wit geschilderd? Verf ze dan regelmatig opnieuw. Zijn de muren van metaal? Behandel ze dan regelmatig met een ontsmettend middel.

Ververs het zand of de aarde in het buitenverblijf een aantal keer per jaar.

Waarmee maak ik het verblijf schoon?

Het kippenverblijf maak je schoon met water, zeep en desinfecterende middelen. Zorg ervoor dat de verhoudingen goed zijn: ongeveer één deel zeep op 10 delen water. Pas ook op met ontsmettende vloeistoffen, teveel gebruik hiervan is slecht voor je kippen. Twijfel je over de juiste hoeveelheid, vraag dan advies in je AVEVE-winkel. Spoel alles wat je reinigt na tot je helder water krijgt.

Gebruik een borstel om uitwerpselen die opgedroogd zijn weg te schrobben en een krabber om de grotere resten los te krijgen.

De uitwerpselen uit het buitenverblijf verwijderen je met een hark en een schep.