Welke handelaren uit Antwerpen-Noord willen sponsor worden van ons benefietfeest?

Sinds enkele jaren is er een samentuin aan het Zusters-der-Armenplein, de Verborgen Kloostertuin. Alle buurtbewoners kunnen er samen groenten en fruit kweken. Sinds begin 2017 hebben we ook ‘Spilkiekes’. Onze Spilkiekes eten ons groenafval op. De mest en compost worden achteraf gebruikt in de Verborgen Kloostertuin. Zo brengen we mensen en dieren samen, maken we onze wijk groener en duurzamer.

Kippen zijn vrolijke beestjes en daarom willen wij graag een vrolijk benefietfeestje voor onze buurt. Waar kan dat beter dan in café The Strange aan de Dambruggestraat 123 te 2060 Antwerpen. Afspraak op zaterdag 25 november. We starten vanaf 20u. U kan op voorhand ticketjes kopen in … of aan de kassa. Vol is vol!

Wij hopen met dit benefietfeest de Verborgen Kloostertuin en de spilkiekes bekend te maken bij alle buurtgenoten. Extra helpende handen en extra financiële steun zijn meer dan welkom!

Locatie: café The Strange, Dambruggestraat 123 te 2060 Antwerpen

Tijdstip: zaterdag 25 november 2017, vanaf 20u

We zijn op zoek naar handelaren uit de buurt die ons benefietfeest willen sponsoren. Voor 50 euro financiële steun bieden wij het volgende aan;

1.    Logo op affiches

2.    Logo op steunkaarten

3.    Logo op flyers

4.    Vermelding op het benefietfeest

5.    Vermelding op website www.spilkiekes.be

6.    Vermelding op sociale media: facebookpagina Verborgen Kloostertuin, Twitter, …

7.    Gratis toegang voor 2 personen op benefietfeest

 

Verborgen Kloostertuin collectief (feitelijke vereniging)

Rekeningnummer: BE83001818266515

Contactpersoon: koenwynants@hotmail.com

Kan de stad Antwerpen niet meer investeren in de ontwikkeling van ‘eetbaar buurtgroen’?

2017-06-15 16.20.29.jpg

De UA en de stad Antwerpen organiseren momenteel een internetbevraging (zie https://uantwerpen.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_d4o2WkPROctrisd). Ze roepen op om mee te werken aan de ontwikkeling van ondergrondse sorteerstraten voor groenafval. We hebben de enquête braaf ingevuld. Maar we vragen ons af of de stad bij de Antwerpenaren ook niet zou kunnen peilen naar hun interesse, bereidheid om te buurtcomposteren/samentuinen/samenkippen. Misschien is er ook draagvlak voor het alternatieve scenario? We zijn er van bewust dat het vechten tegen de bierkaai is, maar we vinden dat de opstelling aan het Zusters-der-Armen plein in 2060 (combinatie samentuinen, buurtcomposteren, spilkiekes/varkens op bouwblok/buurtniveau) een volwaardig alternatief scenario zou moeten kunnen zijn van de ondergrondse GFT sorteerstraten.

Dit scenario heeft veel voordelen:

·        Goedkoper: lagere installatiekosten, …

·        Milieuvriendelijker: groen afval wordt ter plekke gecomposteerd en hergebruikt

·        Minder verkeer in wijken en buurten: geen vrachtwagens nodig om groen afval af te voeren en compost aan te voeren

·        Meer gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking tussen burger-overheid

·        Versterkt sociale cohesie, actief burgerschap, eigenaarschap van publieke zaken en ruimten

·        Versterkt lokale economie, lokale productie

·        Stimuleert vergroening van buurten, gemeenschapstuinieren, …

·        Sensibiliseert mensen, kinderen, jongeren, … mbt consumptiegedrag, wegwerpgedrag, …

·        Stimuleert allerhande neven buurtprojecten: bvb. ‘buurtcargofiets’, brede buurtscholen, …

We zijn nu dankzij de burgerbegroting van het district Antwerpen een goed half jaar aan het experimenteren met spilkiekes aan het Zusters-der-Armenplein. We zijn erg verrast door de eerste resultaten;

·        over de betrokkenheid van de buurtbewoners: we werken met een beurtrol, elke dag komt iemand de spilkippen voederen met o.a. GFT afval

·        door de hoeveelheid groenafval die we kunnen verwerken (tegenwoordig gaan we wekelijks extra groenafval ophalen met een buurtbakfiets bij Soepmie)

·        door de beperkte hoeveelheid groenafval die mensen effectief produceren/aanleveren

We hebben ikv de burgerbegroting opnieuw een aantal projecten ingediend om deze kleinschalige burgerinitiatieven volgend jaar hopelijk te kunnen laten doorgroeien/werken in de stad. Maar moet de stad niet meer en structureel investeren in de ontwikkeling van ‘eetbaar buurtgroen’? Misschien moeten we streven naar gemeenschapstuinen incl. buurtcomposteerplaatsen in elke wijk van de stad?

Het spilkippenhok onderhouden en schoonmaken

Het spilkippenhok vraagt om onderhoud en een wekelijkse korte schoonmaakbeurt. Maar hoe reinig je het hok en waar moet je op letten?

Waarom is hygiëne belangrijk in het spilkippenhok?

Hygiëne in het kippenhok is heel belangrijk voor de gezondheid van je hoenders. Vuil trekt allerlei ongedierte aan en is een aanslag op het immuunsysteem van je pluimvee. Bovendien zijn kippen propere dieren en voelen ze zich een stuk gelukkiger in een schoon verblijf. We willen tenslotte geen overlast creëren voor de buurtbewoners van het Zusters-der-Armenplein.

Hoe vaak maak ik het kippenhok schoon en hoe onderhoud ik het?

Doe dagelijks wat onderhoudsklusjes in het kippenhok en geef het wekelijks een schoonmaakbeurt. Krab iedere dag de mestplank af en haal uitwerpselen uit de ren. Doe alles in de achterste composbak. Vermeng alles onder elkaar. Schrob wekelijks de voeder- en drinkbakken, zitstokken en klimtoestellen. Check dan ook meteen of de bodembedekking aan vervanging toe is. Legnesten maak je in de zomer maandelijks schoon, in de winter tweemaandelijks. Hennen houden er niet van wanneer we teveel rommelen met hun legplaatsen.

Hou ook rekening met de wanden van het nachthok. Zijn die wit geschilderd? Verf ze dan regelmatig opnieuw. Zijn de muren van metaal? Behandel ze dan regelmatig met een ontsmettend middel.

Ververs het zand of de aarde in het buitenverblijf een aantal keer per jaar.

Waarmee maak ik het verblijf schoon?

Het kippenverblijf maak je schoon met water, zeep en desinfecterende middelen. Zorg ervoor dat de verhoudingen goed zijn: ongeveer één deel zeep op 10 delen water. Pas ook op met ontsmettende vloeistoffen, teveel gebruik hiervan is slecht voor je kippen. Twijfel je over de juiste hoeveelheid, vraag dan advies in je AVEVE-winkel. Spoel alles wat je reinigt na tot je helder water krijgt.

Gebruik een borstel om uitwerpselen die opgedroogd zijn weg te schrobben en een krabber om de grotere resten los te krijgen.

De uitwerpselen uit het buitenverblijf verwijderen je met een hark en een schep.

Wat eten kippen?

Dit pikt de kip naast haar dagelijkse noodzakelijke portie aan gemengde granen:

  • Schillen en bladeren van groenten en fruit
  • Oudbakken brood
  • Restjes van bereid plantaardig voedsel: gestoofde groenten, gekookte aardappelen, frietjes, rijst, deegwaren, resten van soep, pitten van tomaten,
    courgettes en meloenen...
  • Tuinafval: Kort onkruid op de grond, lang onkruid opgehangen in bussels, wat pas gemaaid gras

Dit pikt de kip niet:

  • Groene aardappeldelen, uienschillen en preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten, beschimmeld fruit en brood, rauwe aardappelschillen en kiwischillen, beenderen, charcuterie, vette, pikante of zoute etensresten, vlees en vis, kaasresten, snoeihout en haagscheersel

Van deze laatste mogen enkel de composteerbare bestanddelen aangevoerd worden: aardappeldelen, uienschillen, tuinafval, ... 

Timmerdag spilkiekeskot

Zaterdag 28 januari 2017 nodigen we alle buurtbewoners uit Antwerpen-Noord uit om mee te komen timmeren aan het spilkiekeskot. Locatie is het Zusters-der-Armenplein. We starten rond 10u en eindigen rond 16u. ’s Middags is er warme soep.

We zijn op zoek naar een 10-tal helpende handen om te zagen, boren, timmeren, vijzen, schroeven. Breng gerust een hamer of boormachine mee. Het hout, paletten, kippendraad, … zijn allemaal voorzien.

Iedereen is ook altijd welkom voor een praatje, vragen, ideeën, …

Contactpersoon is Koen Wynants, koenwynants(at)hotmail.com